بینو:: شاید باورکردنی نباشد ولی تا سال 2002 و قبل از تاسیس «فرندستر» توسط جاناتان آبرامز، حتی کلمه «شبکه اجتماعی» یا «رسانه اجتماعی» نیز عبارتی قریب بود و کمتر کسی در جهان پیدا می شد که با این واژه آشنایی داشته باشد چه رسد به اینکه فرصت زندگی روزانه را با حضور در شبکههای اجتماعی به پایان برساند. فرندستر توانست تا سال 2004 به حدود 4 میلیون کاربر دست پیدا کند. این در حالی بود که لینکدین در همان زمان با 120 هزار کاربر در رتبه دوم ایستاده بود. در همین مدت کوتاه شبکه های اجتماعی مختلفی در دنیای مجازی شکل گرفت از آن جمع «مای اسپیس» آمده بود که با جذب جوانان رکوردشکنی کند. اگرچه در همان سال (2004)، دانشجوی مو قرمز دانشگاه هاروارد یعنی مارک زاکربرگ با خلق ایده فیسبوک گوی سبقت را از دیگر رقبا گرفت و دیگر نه از مای اسپیس نشانی ماند و نه فرندستری که زمانی به 75 میلیون کاربر ثبت شده خود مفتخر بود خبری است.
بهرترتیب تنها با گذشت حدود 19 سال از آغاز راه اندازی اولین شبکه اجتماعی، مطابق آخرین آمارهای جهانی ارائه شده، در میان جمعیت 7 میلیارد و 830 میلیون نفری جهان، تلفن همراه ضریب نفوذ بیش از 66 درصدی پیدا کرده است. به این معنا که بیش از 5 میلیارد نفر در جهان کاربر منحصر به فرد (یونیک) موبایل هستند. ضریب نفوذ اینترنت در جهان نیز نزدیک به 60 درصد است و به عبارتی دقیق 4 میلیارد و 660 میلیون نفر کاربر اینترنت در سراسر جهان وجود دارد.
ضریب نفوذ شبکه های اجتماعی در میان مردم جهان نیز به حدود 54 درصد رسیده است. به این معنا که بیش از 4 میلیارد و 200 میلیون نفر در سراسر جهان «کاربر فعال» رسانههای اجتماعی هستند.
رشد کاربران شبکه های اجتماعی در یکی دو سال اخیر محسوستر شده است. رشدی که با پاندمی کرونا شتاب بیشتری گرفت. «فیس بوک» در حال حاضر با 2 میلیارد و 700 میلیون «کاربر فعال ماهانه» همچنان گوی سبقت را از دیگر رقبا در جلب کاربر ربوده است. تعداد کاربران فیسبوک نسبت به سال 2019، رشد 19 درصدی برخوردار بوده است.
«اینستاگرام» با اختلاف حدود بیش از یک میلیارد کاربر کمتر از فیس بوک در رتبه دوم برترین شبکههای اجتماعی جهان از نظر تعداد کاربران فعال ماهانه قرار دارد. تعداد کاربران فعال ماهیانه اینستاگرام نسبت به سال 2019 با رشد 16 درصدی مواجه بوده و در حال حاضر به 1 میلیارد و 160 میلیون کاربر رسیده است.
شبکه اجتماعی چینی «تیک تاک» در سپتامبر 2016 تنها برای کاربران بومی رونمایی شده بود و در سال 2018 به بهره برداری جهانی رسید. حالا این شبکه اجتماعی ویدئو پایه بیشترین میزان رشد کاربران فعال ماهانه نسبت به سال 2019 را با 38 درصد رشد در جهان به نام خود ثبت کرده است. تعداد کاربران فعال ماهیانه تیک تاک در حال حاضر به رغم ممنوعیت در کشورهای مختلف به 689 میلیون کاربر رسیده است. رشد کاربران این شبکه اجتماعی به گونهای رقم خورده است که برخی تیک تاک را یکی از ابزارهای خودنمایی دولت چین در میدان جنگ در برابر امریکا در فضای مجازی میخوانند.
«پینترست» نیز با رشد 32 درصدی نسب به سال 2019، در حال حاضر تعداد کاربران فعال ماهیانه خود را در سال 442 میلیون رسانده است.
اگرچه بیش از 50 درصد کاربران شبکه اجتماعی «ردیت» را امریکاییها تشکیل میدهند؛ با اینحال تعداد کاربران فعال ماهانه این شبکه اجتماعی نیز نسبت به سال 2019 با رشد 30 درصدی مواجه بوده و ردیت در حال حاضر تعداد کاربران فعال ماهیانه خود را در سال به 430 میلیون رسانده است.
تعداد کاربران فعال ماهیانه گنجشک اجتماعی فضای مجازی یعنی «توئیتر» نیز در حال حاضر به 353 میلیون کاربر رسیده است. با این وصف تعداد کاربران این شبکه اجتماعی نسبت به سال 2019 تنها 8 درصد رشد داشته است.
شبکه اجتماعی قدیمی «لینکدین» در حال حاضر با 350 میلیون کاربر فعال ماهیانه در رتبه هفتم شبکه های اجتماعی پرمخاطب جهان قرار داد. لینکدین در حال حاضر نسبت به سال 2019 رشد 13 درصدی کاربر را تجربه کرده است.
روح زرد شبکه های اجتماعی جهان یعنی «اسنپ چت» نیز با رشد 17 درصدی نسبت به سال 2019 در حال حاضر تعداد کاربران فعال ماهیانه خود را به 238 میلیون رسانده است. به این ترتیب اسنپ چت توانسته جایگاه هشتمی جهان را در بین شبکه های اجتماعی پرمخاطب به خود اختصاص دهد.