بینو،، «گیمیفیکیشن» (GAMIFICATION)، یا به عبارت فارسی «بازی سازی» یا به بیانی دیگر «بازیوارسازی»؛ واژهای بود که در سال 2002 برای اولین بار توسط «نیک پِلینگ» (Nik Pelling)، برنامهنویس انگلیس به کار رفت. این واژه که از سال 2009 رفته رفته به رو شهرت نهاده بود، ولی همچنان تعریف مشخصی نداشت و تعریفهای ناقص از این واژه به شکست پروژههای مربوط به «بازی سازی» منجر میشد.
در سال 2014، موسسه پژوهشی گارتنر به بازتعریف جامع این عبارت پرداخت و «گیمیفیکیشن» را اینگونه تعریف کرد: «استفاده از مکانیک بازی و طراحی تجربه برای تعامل دیجیتالی و ایجاد انگیزه در افراد برای رسیدن به اهدافشان.»
بر این اساس؛ «مکانیک بازی»، «طراحی تجربه» به معنی مسیری که بازیکن در داستان و فضای بازی تجربه میکند، تعامل دیجیتال» در مقابل آنالوگ، از جمله عناصر کلیدی «بازی سازی» به شمار میآیند. که در نهایت این عناصر کلیدی باید در افراد یا بازیکنها برای رسیدن به هدف ایجاد انگیزه نمایند.
به عبارت ساده و بر اساس مهندسی رشد، «بازی سازی» به کاربرد «مکانیک بازی در محیطهای غیربازی» تعبیر میشود که البته در این معنی اغلب «لذتبخشتر کردن کارهای دشوار» نیز به عنوان هدف از گیمیفیکیشنها ذکر میشود.
«یو-کای چو» (Yu-Kai Chou)، متخصص برجسته گیمیفیکیشن و نویسنده کتاب «گیمیفیکیشن قابل اجرا» (Actionable Gamification)، معتقد است گیمیفیکیشن یعنی: «جمع آوری و به کارگیری تمام عناصر سرگرم کننده و جذاب بازیها و استفاده از آنها در دنیای واقعی و فعالیتهای مهم زندگی.» بدین ترتیب «بازیسازی» بخشها و امور مختلف به ویژه آموزش تأثیر به سزای دارد.
یادگیری و آموزش گیمیفی شده موثر اغلب دارای مجموعه ای از اهداف، سطوح، قوانین، عناصر داستان، تعامل بالا، پاداش ها و بازخورد پیشرفت مداوم است.
آنچه در ادامه میآید معرفی 5 پلتفرم برتر در زمینه آموزش به وسیله بازی سازی است.
1. Minecraft – Education Edition
این پلتفرم آموزشی با بیش از 600 سرفصل آموزشی در همه زمینهها، یکی از عناوین برترین پلتفرمهای آموزش گیمیفی را به نام خود ثبت کرده است.
«Minecraft»که بازیهای خود را به صورت لگوهایی بلوکی شکل طراحی کرده است از نسخههای ویندوز و مک پشتیبانی میکند.
این پلتفرم آموزشی قابلیت بازی گروهی و فردی دارد و برای دانشآموزان و مربیان قابل استفاده است.
نکته قابل توجه تأکید نحوه اموزش این پلتفرم بر تجربه زیسته است؛ به این معنی که دانشآموزان حتی مطالب تاریخی را با قرار گرفتن در همان محیط کشف و میآموزند.
بررسیهای وبسایت این پلتفرم از «مایکروسافت» به عنوان شرکت مادر «Minecraft» حکایت دارد.
Google’s Read Along . 2
این پلتفرم یک مثال منحصر به فرد از یادگیری مبتنی بر برنامه «خواندن همراه» توسط«Google» است. این برنامه از فناوری گفتار گوگل برای تشویق دانش آموزان مدارس ابتدایی به خواندن و دنبال کردن داستانها استفاده می کند.
این پلتفرم شامل یک دستیار خواندن داخلی به نام«Diya» است. در حالی که بچه ها با صدای بلند میخوانند، «دیا» تشخیص میدهد که آیا کودک با یک کلمه درگیر است یا نه. در هر زمان، کودک میتواند از «دیا» بخواهد که به او کمک کند جمله ای را بخواند یا کلمه ای را که نمی داند، تلفظ کند.
زمانی که کودک در برنامه پیشرفت میکند، بازیهای کلمهای به او ارائه میشود که میتواند با انجام آنها جوایزی برای بهبود مهارت کسب کند.
این پلتفرم از 9 زبان منحصر به فرد در سراسر جهان پشتیبانی میکند. و تنها ایرادی که میتوان بر « Read Along » وارد دانست این است که اپ این برنامه فقط با گوشیهای اندروید سازگار است.
3. Kahoot
اگر یک کسب و کار یا مدرسه بخواهد نرم افزار یا برنامه های گیمیفیکیشن خود را توسعه دهد، سرمایهگذاری قابل توجهی نیاز دارد؛ با اینحال «Kahoot» راه حل فوری و کم هزینه این مشکل است.
«Kahoot» به معلمان اجازه می دهد تا به سرعت آزمون های چند گزینه ای را از طریق یک وب سایت با یک پیوند به راحتی به اشتراک بگذارند. از سوی دیگر این امکان را برای دانش آموزان فراهم میکند تا از طریق تلفن های همراه خود برای اهداف یادگیری استفاده کنند و پاسخ های خود را به سؤالات کلاس در زمان واقعی وارد کنند.
در میان پلتفرمهای آموزشی گیمیفی از «Kahoot» به عنوان یکی از سادهترین نمونههای به کارگیری مکانیک بازی در یادگیری برای ایجاد انگیزه در افراد در کلاس درس نام برده میشود.
Archy Learning. 4
«Archy Learning» یک پلتفرم آموزش الکترونیک بازیواره ساده و شهودی است.
معلمان میتوانند پیوندهای یوتیوب و یادداشتهای کلاس درس را در مسیر یادگیری برش داده و جایگذاری کنند. جایی که «Archy»به شدت از استراتژی گیمیفیکیشن استفاده میکند، در آزمونهای دوره، بازیهای ویدیویی آموزشی، آزمونهای ترکیبی رسانهای، و گواهیهای اعطا شده پس از دورههای تکمیل شده است.
همه این عناصر ترکیب می شوند تا رابط کاربری (UI) یک دوره آنلاین را به چیزی شبیه به یک موقعیت بازی تبدیل کنند. این امر ردیابی پیشرفت دانشآموز را آسانتر میکند و در عین حال دانشآموزان را برای ادامه رشد در شتاب یادگیری خود تشویق میکند.
Elucidat. 5
«Elucidat» این پلتفرم تولید محتوای آموزشی و به طور کل آموزش دیجیتال را برای تیمهای کاری آسانتر میکند.
«Elucidat» پلت فرمی متنوع برای کارشناسان است که به کارکنان امکان دسترسی به آموزش محتوا و یادگیری دیجیتال در هر دستگاهی را می دهد.
این پلتفرم دارای یک کتابخانه گسترده از الگوهای از پیش ساخته شده است که به نویسندگان تازه کار کمک میکند تا تجربیات تعاملی عالی ایجاد کنند.
«Elucidat» سرعت و کارایی را هنگام آموزش کارکنان به طور فزایندهای افزایش میدهد. علاوه بر آن این پلتفرم دارای یک کتابخانه مرکزی جهت اشتراک گذاری محتوا هم هست. سهل الوصول بودن ترجمه محتوا و ویرایش در این پلتفرم نیز از دیگر ویژگیهای «Elucidat» است.