بینو؛؛ چند سال گذشته یک ترن هوایی بسیار خوب برای جلب ایدههای فناوری به شمار میآید. با این حال همهگیری و شیوع کویید 19 از یک سو و جنگ اخیر بین اوکراین و روسیه در حال حاضر بسیار از رویدادهای فناوری را به حاشیه رانده است. تا آنجا که ناگهان بسیاری از شرکتها به شدت در حال تجدید نظر در منابع جهانی هستند و دیگر واگذاری تولید را به عنوان ایدههای بد میخوانند. نتیجه این تغییر رویکرد، سازوکار جالبی است که با وجود افزایش قیمتها در مقایسه با گذشته، قیمت نهایی را نسبت به آنچه در حال حاضر شاهد هستیم کاهش میدهد و زنجیره عرضه مستحکمتری خواهیم داشت. تکنیوز به بررسی برخی از این تغییرات پرداخته است.
خداحافظی با بنزین
روند گذار از موتورهای احتراق داخلی (ICE) به آرامی پیش میرفت و پیشبینی میشد خودروهای الکتریکی از سال ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۵ سهم حداکثری بازار خودرو را از آن خود کنند. اما افزایش حجم تقاضا پس از همهگیری و سپس جنگ روسیه با اوکراین، قیمت سوخت را به شدت افزایش داد.
این موضوع باعث شد صاحبان خودروهای الکتریکی در شبکههای اجتماعی از پیشدستی هوشمندانهشان بگویند و اقدام زودهنگام خود را تحسین کنند.
وقتی قیمت سوخت یک محصول افزایش مییابد، مردم سریعتر تغییر میکنند و حالا به نظر میرسد به لطف قیمت بالای سوخت که هنوز هم روند رشد آن ادامه دارد، افراد بیشتری به فکر خودرو الکتریکی افتادهاند.
اما متاسفانه خودروهای الکتریکی عمدتاً به صورت پیشپرداخت و سفارشی عرضه میشوند و خودروسازانی مثل ریویان (Rivian) و ژنرال موتورز صفی طولانی برای سفارش یا حتی پرداخت هزینه خودرو دارند. اگر شرکتهای سازنده خودروهای الکتریکی بتوانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند، احتمالاً از این شرایط سود زیادی میبرند. با این حال مشکلات زنجیره عرضه که هر روز هم وخیمتر میشود جلوی این تغییرات را گرفتهاند.
سلاح های روسی
یکی از مشکلات بزرگ اوکراین و سایر کشورهایی که تسلیحات روسی خریدهاند، دریافت کمک و قطعات در زمانی است که روسیه درگیر درگیری است. آنها نه تنها باید بر تحریم ها غلبه کنند، بلکه اگر روسیه به آنها حمله کند، شکی نیست که در ضرر خواهند بود – حتی اگر این سلاح ها آسیب پذیری پنهانی نداشته باشند که فقط روسیه می تواند از آن بهره برداری کند.
در نتیجه، انتظار این این است که تقاضا برای تسلیحات روسی در آینده کاهش یابد، به ویژه در مورد بخش های قدیمی اتحاد جماهیر شوروی که اکنون نگران هستند که ممکن است مجبور شوند از استقلال خود از روسیه محافظت کنند.
بومی سازی زنجیره تامین
روسیه تولیدکننده اصلی تیتانیوم است. این فلز سبک یکی از مواد پرکاربرد صنعت هواپیماسازی است و تولید آن تقریباً در انحصار روسیه قرار دارد. از سوی دیگر اوکراین هم سازنده بسیاری از مدارهای یکپارچه با کاربرد خاص (ASIC) است. این مدارها در ابزارهای متعددی مثل پرینترها و دستگاههای اینترنت اشیا کاربرد دارند. جنگ باعث شده تا خرید هر دوی این اقلام بسیار دشوار شود.
در نتیجه خریداران باید برای مواردی که از روسیه و اوکراین تهیه میکردند به دنبال منبع دیگری باشند و حتی در صورت پایان جنگ، تضمینی برای پایان تحریمهای روسیه وجود ندارد و باید دید که آیا اوکراین میتواند با سرعت کافی زیرساخت خود را بازسازی کند و پاسخگوی بازار باشد.
در همین راستا، شرکتهایی مثل اینتل به دنبال افزایش ظرفیت تولید در آمریکا و تغییر منابع خود هستند. هدف یافتن جایگزین برای کشورهایی است که احتمال تنش یا مشکلات دولتی در آنها زیاد است. از سوی دیگر بهتر است منابع دورافتاده به منابع داخلی و مطمئن تبدیل شوند.
بسیاری از کشورها به طور ناگهانی در معرض خطر درگیر شدن در تضاد قرار میگیرند و این امر باعث افزایش ملاحظات سرمایهگذاری و مشارکت برای اجتناب از مسائل موجود و احتمالی زنجیره تامین آینده میشود. ایالات متحده و اتحادیه اروپا باید بزرگترین ذینفعان این تغییرات باشند.
تایوان و چین
تایوان که از لحاظ مشکلات لجستیک کمتر مرکز توجه بود، حالا به لطف جنگ اوکراین و روسیه در مرکز توجه قرار گرفته و دولتها به پیامدهای رخ دادن چنین اتفاقی در این کشور میاندیشند.
به دلیل وابستگی بسیاری از کشورها به تولیدات تایوان، تمام جوانب حفاظت از این کشور تحت نظر قرار دارد و احتمال حمله چین به تایوان بیشتر از همیشه اهمیت پیدا کرده است. از سوی دیگر کرهجنوبی نیز تحتتاثیر تنشها و مشکلات موجود با کرهشمالی قرار میگیرد و نگرانیها در این رابطه نیز افزایش یافته است.
تنش و تغییر در این کشورها تنها یک احتمال است اما مسلماً روابط بینالمللی به سرعت در حال تغییر است و پشتیبانی از استقلال تایوان و کرهجنوبی بیشتر از همیشه اهمیت پیدا میکند.
سیستم های تسلیحاتی مبتنی بر پهپاد
یکی از شگفتیهای درگیری اوکراین و روسیه این است که هواپیماهای بدون سرنشین و سلاحهای حامل انسان در مبارزه با برتری هوایی و زمینی روسیه عملکرد خوبی دارند. به نظر می رسد که علاقه بسیار بیشتری به سیستم های تسلیحاتی وجود دارد که به راحتی استقرار می یابند، یادگیری آنها آسان است و به راحتی شلیک می شوند.
هواپیماهای میلیارد دلاری بی فایده هستند اگر نتوانید آنها را به میدان نبرد برسانید، و بسیاری از تسلیحات پیشرفته و بسیار گران قیمت ایالات متحده در این جنگ قرار دارند. سیستم های تسلیحاتی استفاده نشده یا غیرقابل استفاده صرفاً هزینه ای هدر رفته است.
پیش بینی میشود که برخی از پیشرفتهای مهم در سیستمهای تسلیحاتی بسیار قابل حمل و حملونقل انسان، زمانی که از پلتفرمهای گرانقیمتی که در نتیجه یادگیری و استقرار آنها دشوار است دور میشویم. تقریباً مانند جنگندهها پس از جنگ جهانی دوم منسوخ شدند، انتظار میرود که احتمال زیادی وجود داشته باشد که تانکها و چندین نوع هواپیمای نظامی پس از این جنگ به نفع سیستمهای قابل حملتر و پرقدرتتر بازنشسته شوند.
ارتباطات ماهواره ای و مش
هیچگاه لزوم وجود شبکهای همچون شبکه ارتباطات بلکبری به این اندازه احساس نمیشد. اما متاسفانه این شبکه از بین رفت و حالا کمبود آن حس میشود.
در حال حاضر استارلینک برای پر کردن این خلأ وارد عمل شده اما اینترنت استارلینک به سادگی قابل حمل نیست و نمیتواند پاسخگوی نیاز ارتش اوکراین یا نیروهای داوطلب باشد. از سوی دیگر ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیساکس، در مورد امنیت استفاده از این تجهیزات در این مناطق هشدار داده است.
با این حال مطلوب است مشکل فعلی را در آینده با یک تکنولوژی ماهوارهای امنتر رفع کنیم. این تکنولوژی در مناطقی که احتمال جنگ دارند اهمیت زیادی خواهد داشت و در حال حاضر همه نگران جنگ هستند.
بهعلاوه، به روشنی ضرورت ساخت یک تکنولوژی شبکه مش (شبکههایی که با گیرنده و فرستندههای متصل به هم، اطلاعات را از نقطهای به نطقه دیگر تا مقصد منتقل میکنند) احساس میشود. در صورت ایجاد چنین شبکهای، داوطلبان و نیروهای اورژانسی میتوانند در صورت نابودی شبکههای ارتباطی هم به کار خود ادامه دهند. سیستم مش میتواند همان قابلیتی را که بلکبری در زمینه اطلاعرسانی امن و مطمئن گروههای انسانی ارائه میکرد برای عملیاتهای جنگی و امدادی ارائه کند.
جمع بندی: جنگ ها باعث تغییر سریع می شوند
قبل از اولین جنگ جهانی، هواپیما شوخیای بیش به حساب نمیآمد. اما در پایان جنگ جهانی دوم، ما شاهد جت و تجهیزات پیشرفته مختلفی از جمله انرژی هستهای و موشک بودیم که تا دههها بعد به پیشرفت خود ادامه دادند.
جنگها به تغییر منتهی میشوند و این جنگ هم بر ماهیت و مکان تولید جنگافزارها تاثیر مشابهی خواهد گذاشت. به نظر میرسد حاصل این جنگ گذار به سمت خودروهای الکتریکی و سلاحهای جدید با تمرکز بر سلاحهای حملشدنی باشد. سلاحهای جدید باید به گونهای ساده و آسان باشند و از راه دور و خودکار بتوان از آنها استفاده کرد.
با اینکه تاثیر این تغییرات سالها بعد به طور کامل نمایان میشود اما آنچه مسلم است تاثیر پررنگ آنها بر جهان است.