به گزارش «بینو»؛ دوشنبه شب (25 آوریل) هیأت مدیره توییتر با پیشنهاد خرید 44 میلیارد دلاری ایلان ماسک، مدیر عامل میلیاردر تسلا موافقت کرد. اما فراتر از این خبر و اعلام مالکیت، اطلاعات کمی در مورد برنامه ریزی ثروتمندترین فرد جهان برای رسانه اجتماعی مورد علاقه خود وجود دارد.
طبق شرایط قرارداد، ماسک به ازای هر سهم 54.20 دلار به صورت نقدی برای توییتر پرداخت میکند. این اعلان به جنجال یک هفتهای ایلان ماسک پایان داد؛ وقتی او برای خرید توییتر قیمت پیشنهادیاش را «بهترین و آخرین پیشنهاد»خود نامید و به عبارتی این ماسک بود که به تعبیر CNBC، «حماسه» خود را آغاز کرد.
در بیانیه روز دوشنبه 25آوریل ، (بیانیه اعلام مالکیت ایلان ماسک) توییتر اعلام کرد که ماسک حدود 21 میلیارد دلار نقدی پرداخت میکند و 25.5 میلیارد دلار بدهی و «تامین مالی حاشیه ای وام» را تضمین کرده است و افزود: «هیچ شرایط مالی برای بسته شدن معامله وجود ندارد.»
بنابراین، ایلان ماسک مالکیت توییتر را در دست گرفته و به خواست خود رسیده است. اما تقریباً هر سؤال کلیدی دیگری که در مورد آینده پلتفرم محبوب رسانههای اجتماعی یعنی توییتر به ذهن خطور کند، بی پاسخ مانده است. سوالاتی که کاربران، کارمندان توییتر، سرمایه گذاران و سیاستمداران مشتاقانه منتظر شنیدن آنها هستند و کاربران و کارمندان را در مورد آینده خود نامطمئن می گذارد. هیئت مدیره توییتر روز دوشنبه با خرید 44 میلیارد دلاری از ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا موافقت کرد. اما تعداد کمی از جزئیات بیشتر شناخته شده است، که کاربران و کارمندان را در مورد آینده خود نامطمئن می گذارد. این سوالات بیشتر در حول این موضوعات پرسیده میشوند؛
مدیر عامل تسلا، اگرچه چند وقتی است که مطالب کمی در خصوص ایدههایش برای بهبود توییتر به اشتراک گذاشته است، اما بیش از هر چیز شاهد انتقادات وی از این شبکه اجتماعی بودهایم و اینکه او چگونه میخواهد یا به عبارت صحیحتر چگونه قصد دارد توییتر را بهبود بخشد یا حتی از نگاه او چه چیز بهبود محسوب میشود و اهدافش چیست، اطلاعاتی در دست نیست.
از سویی دیگر مشخص نیست چه کسی سکان مدیریت شرکت تحت مالکیت ایلان ماسک را برعهده خواهد گرفت و حتی چه چیزی در انتظار نیروهای کار این شرکت است.
مشخص نیست چه کسی شرکت تحت مالکیت ماسک را مدیریت خواهد کرد یا چه آینده ای در انتظار کارمندان این شرکت است.
چه کسی بر کرسی مدیریت توییتر خواهد نشست؟
بی تردید یکی از بزرگترین سوالاتی که توییتر در حال حاضر با آن مواجه است این است که ایلان ماسک چه کسی را به عنوان مدیرعامل جدید منصوب خواهد کرد.
مدیرعامل فعلی یعنی «پاراگ آگراوال» از سال 2011 به توییتر پیوست و در 29 نوامبر 2021 (8 آذر 1400) با استعفای جک دورسی (مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران توییتر)، جانشین او شد. به عبارتی آگراوال تنها پنج ماه این شرکت را مدیریت کرده است. آگراوال به سرعت مجبور شد با ماسک تهاجمی برخورد کند، مدت کوتاهی پس از شروع مدیریت آگراوال، ماسک با خرید 9.2 درصد به بزرگترین سهامدار حقیقی این شبکه اجتماعی تبدیل شد. آگراوال بلافاصله با پیوستن ایلان ماسک به هیئت مدیره موافقت و حتی استقبال کرد. و در توییتر نوشت: «از پیوستن ایلان ماسک به هیات مدیره توییتر خوشحالم. با مشارکت ماسک٬ توییتر به یکی از ارزشمندترین شرکتهای جهان تبدیل خواهد شد.» البته ماسک نیز در مقابل پاسخ داد: «مشتاقانه منتظر همکاری با پاراگ و هیات مدیره توییتر هستم. در ماههای آینده شاهد پیشرفتهای قابل توجهی در توییتر خواهیم شد.»
سپس ماسک آن توافق را لغو کرد! آگراوال طی یک بیانیه رسمی نوشت: «تاریخ رسمی شروع به کار ماسک در هیئت مدیره 9 آوریل (20 فروردین) بود، اما ایلان صبح همان روز به ما اعلام کرد که دیگر قصد پیوستن به هیئت مدیره را ندارد.» نکته حائز اهمیت این بود که اگر ایلان ماسک به هیئت مدیره شرکت توییتر ملحق میشد، نمیتوانست بیش از 14.9 درصد از سهام این شرکت را به دست آورد و ثروتمندترین مرد جهان سودای بدست آوردن مالکیت کل توییتر را در سر می پروراند و از این رو آگراوال این تصاحب را پیش بینی کرده بود.
مدیر عامل توییتر روز دوشنبه یعنی در زمان اعلام رسمی مالکیت ایلان ماسک نیز واکنش مثبت عیانی نداشت. در جلسهای با کارمندان خود به صراحت اعلام کرد که شرایط آینده تحت مالکیت ثروتمندترین فرد دنیا چندان مشخص نیست. آگراوال تأکید کرد تنها تا زمان تکمیل شدن این معامله بهعنوان مدیرعامل باقی میماند و ابایی نداشت که اعلام کند خیلی چیزها درباره آینده شرکت نامعلوم است.
با این اوصاف بعید به نظر می رسد زوج ایلان ماسک، پاراگ آگراوال، آینده ای را با هم رقم بزنند.
چه کسی در هیئت مدیره خواهد بود؟
هیئت مدیره به رهبری برت تیلور، مدیر عامل شرکت Salesforce، استراتژی تدافعی «قرص سمی» را برای جلوگیری از تصرف خصمانه احتمالی ایلان ماسک، در زمان پیشنهاد وی به خرید کل سهام توییتر اتخاذ کرد. این اتفاق پس از آن رخ داد که ماسک از توافق خود برای پیوستن به هیئت مدیره صرف نظر کرد.
ناگفته پیداست که ایلان ماسک و راه اندازان استراتژی قرص سمی بر سر راهش احتمالا میانه خوبی نداشته باشند. چرا که پیش از این نیز ماسک تأکید کرده بود که در صورت خرید توییتر، حقوق و دستمزد اعضای هیأت رییسه را قطع خواهد کرد و به قول خودش حقوقشان صفر خواهد شد.
البته شاید در این مسیر مدیرعامل سابق توییتر، جک دورسی به کمک ثروتمندترین فرد جهان بیاید چرا که از همین حالا از خرید توییتر توسط ماسک استقبال کرده است. جک دورسی طی یک رشته توییت ابتدا از عشق و علاقه اش به توییتر نوشته است و بعد تاکید کرده ایده و سرویس تنها چیزهایی هستند که برایش اهمیت دارند، و هر کاری در این راستا انجام میدهد تا از این دو محافظت کند. بنیانگذار توییتر تصریح کرده این شبکه اجتماعی به عنوان یک شرکت همیشه تنها مشکل و بزرگترین پشیمانیاش بوده است. از این جهت این شرکت تحت مالکیت وال استریت و مدل درآمدزایی بر مبنای تبلیغات قرار داشته است. بر این اساس به اعتقاد جک دورسی با خرید ایلان ماسک و بازپسگیری توییتر از وال استریت اولین گام صحیح محسوب میشود.
جک دورسی گفته اساسا به نظرش هیچکس نباید مالک یا مدیر توییتر باشد. «این پلتفرم نه یک شرکت بلکه باید یک کالای عمومی در سطح پروتکل باشد.»
به باور دورسی اما حالا که مشکل شرکت بودن برای توییتر پیش آمده، ایلان تنها راهکاری است که او به آن اطمینان دارد.
توییتر تا چه حد تحت مدیریت ایلان ماسک قرار خواهد گرفت؟
توییتر اعلام کرد که این شرکت توسط «شرکتی که کاملاً متعلق به ایلان ماسک است» خریداری می شود. این عبارت عنوان شده در اطلاعیه توییتر چیزی در مورد میزان اعمال مدیریت ابرمیلیاردر جهان بر توییتر فاش نمیکند.
ایلان ماسک در حال حاضر مدیرعامل تسلا یعنی باارزشترین خودروساز جهان با ارزش 1 تریلیون دلار، اسپیس ایکس با ارزش تقریبی 100 میلیارد دلار است. همچنین استارتاپهای نورالینک (Neuralink)و بورینگ کمپانی (The Boring Company) را در اختیار دارد.
آیا او رویکرد جف بزوس را در واشنگتن پست اتخاذ خواهد کرد و به یک تیم مدیریت مستقل اجازه می دهد تا عملیات را اجرا کند؟ یا مالک عملی خواهد بود؟ پاسخ تا حد زیادی به دانستن اینکه چه چیزی از تعدیل محتوا باید انتظار داشت و اینکه آیا بسیاری از افراد برجسته ای که از سایت اخراج شده اند به زودی برمی گردند، یا خیر، بستگی خواهد داشت.
توییتر با آمدن ایلان ماسک چگونه خواهد بود؟
ایلان ماسک تلاش کرده است تا نظرات هوداران خود را در مورد ویژگیهای توییتر جمعآوری کند و از بیش از 83 میلیون دنبالکنندهاش در توییتر خواسته است تا در مورد اینکه آیا میخواهند تغییرات خاصی مانند قابلیت ویرایش را در توییتر تجربه کنند، بگویند. به عبارتی ایلان ماسک از طریق نظرسنجیهای مختلف به ذائقه سنجی از مخاطبان و هواداران خود پرداخته است. آیا او بر اساس خواسته های پیروانش تصمیم می گیرد؟و تغییرات احتمالی آینده توییتر بر اساس نظرات و میل هوداران ایلان ماسک خواهد بود؟
ایلان ماسک در بیانیه خود گفته است:
«آزادی بیان بستر یک دموکراسی کارآمد است، و توییتر میدان شهر دیجیتالی است که در آن موضوعات حیاتی برای آینده بشریت مورد بحث قرار می گیرد. من همچنین می خواهم با ارتقای محصول با ویژگی های جدید و باز کردن الگوریتم ها، توییتر را بهتر از همیشه کنم. منبعی برای افزایش اعتماد، شکست دادن رباتهای هرزنامه، و احراز هویت همه انسانها. توییتر پتانسیل فوقالعادهای دارد — من مشتاقانه منتظر همکاری با شرکت و جامعه کاربران برای باز کردن آن هستم.»
منظور ماسک از آزادی بیان چیست؟ او روز دوشنبه یعنی یک روز پیش از اعلام مالکیتش در توییتی نوشت: «امیدوارم بدترین منتقدان من در توییتر باقی بمانند، زیرا آزادی بیان همین است.»
آیا او اجازه می دهد همه بمانند؟ تعدیل محتوا برای جلوگیری از تبدیل شدن یک شبکه اجتماعی به زبالهدان مهم است. آزادی بیان برای یک شرکت خصوصی لزوماً به معنای آنچه در متمم اول انجام می دهد نیست. ایلان ماسک آزادی بیان و تعدیل محتوا برای حفاظت از جایگاه یک شبکه اجتماعی را چگونه جمع خواهد کرد؟
آیا ترامپ به توییتر برمی گردد؟
حساب شخصی دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، در توییتر سال گذشته – بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده توسط توییتر به دلیل آنچه نقض قوانین خوانده شد- به طور دائمی مسدود شد. البته این تنها توییتر نبود که حساب کاربری رئیس جمهور سابق ایالات متحده را به صورت دائمی مسدود کرد؛ این اقدام توسط فیسبوک، اینستاگرام، اسنپ چت نیز افتاد و حساب ترامپ برای همیشه در این شبکه های اجتماعی تعلیق شد. اقدامی که خشم ترامپ و بسیاری از سیاستمداران محافظه کار را برانگیخت. ایلان ماسک تصریح کرده است که از آنچه به عنوان سیاستهای سانسور توییتر میداند، خوشش نمیآید. پس با این وصف آیا ترامپ برمی گردد؟ آیا در نتیجه بازگشت ترامپ و یا اعمال تغییرات احتمالی در توییتر کاربران این شبکه اجتماعی را ترک خواهند کرد؟ آیا منبعیابی الگوریتم باز، به ما کمک میکند متوجه شویم چه کسی میآید، چه کسی میرود و چرا؟
ترامپ بعد از اعلام مالکیت ایلان ماسک به CNBC گفت که حتی اگر ماسک ممنوعیت این رئیسجمهور سابق را لغو کند، به توییتر بازنخواهد گشت و گفت که طبق برنامه ریزی های انجام شده طی هفت روز آینده به طور رسمی به شروع به انتشار پست یا «Truths» در اپ شبکه اجتماعی خود Truth Social میکند.
ترامپ تأکید کرده «زمانی که من در کاخ سفید بودم کارهای زیادی برای توییتر انجام دادیم. من از رفتاری که توییتر با من داشت ناامید شدم. دیگر به توییتر بازنخواهم گشت.»
این تأکیدات ترامپ مبنی بر عدم بازگشت به توییتر تحت هر شرایط، به بیانی دیگر در فاکس نیوز نیز تکرار شد. رئیس جمهور پیشین آمریکا در گفتگو با فاکس نیوز تصاحب توییتر توسط ایلان ماسک یک تحول مثبت خواهد بود، اما با اینحال او (ترامپ) در پلتفرم خودش (Truth) باقی خواهد ماند.
پلت فرم رسانه اجتماعی ترامپ رسانه و فناوری، TRUTH Social، ماه گذشته به طور رسمی راه اندازی شد و پس از آزمایش بتا از فوریه، به مدت چهار روز تحت سرویس های ابری جدید خود راه اندازی شده است. نماینده سابق Devin Nunes، R-Calif.، مدیرعامل این شرکت است.
ترامپ در خصوص شبکه اجتماعی خودش گفته است: ما میلیونها نفر را جذب میکنیم و چیزی که متوجه میشویم این است که پاسخ در TRUTH بسیار بهتر از حضور در توییتر است. توییتر دارای رباتها و حسابهای جعلی است.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا توییتر متعلق به ایلان ماسک میتواند رقابتی برای حقیقت (TRUTH) باشد، گفت که فکر میکند این یک تحول مثبت در فضای رسانههای اجتماعی خواهد بود.
رئیس جمهور پیشین امریکا تأکید کرده: «من فکر می کنم خوب است. ما خواهان آزادی و عدالت و انصاف در کشورمان هستیم و هر چه بیشتر بتوانیم فضای باز داشته باشیم، بهتر است. اما نه، من توییتر را رقابتی برای کاری که انجام میدهم نمیبینم. TRUTH سکویی برای صدای من و حامیان من است. اما من میخواهم که همه به حقیقت برسند؛ محافظهکاران، لیبرالها، هر چه باشد.»
آنگونه که فاکس نیوز تأکید کرده به رغم پیگیری خبرنگاران دونالد ترامپ، درباره اینکه آیا با ماسک در تماس بوده است یا خیر اظهار نظری نمی کند.
با اینحال در گزارش فاکس نیوز به نقل از یک منبع آگاه آمده «ترامپ و ماسک روابط بسیار خوب و دوستانهای دارند. این منبع اشاره کرد که ترامپ در سال 2018 پس از متهم شدن مدیرعامل تسلا به کلاهبرداری اوراق بهادار به دلیل توئیت های گمراه کننده در مورد معامله احتمالی برای خصوصی کردن تسلا، به دفاع از ماسک آمد.»
چه اتفاقی برای کارمندان توییتر خواهد افتاد؟
با خصوصی شدن توییتر، ایلان ماسک باید ساختار کاملاً جدیدی برای دستمزد کارکنان پیدا کند. کمکهای مالی، سهامها و پاداشهای موجود در شرایط جدید دیگر معنا خواهند داشت. آما آیا مزایای گذشته با سهام در نسخه جدید توییتر جایگزین خواهند شد و به کارمندان پتانسیل مثبتی خواهند داد تا شرکت برای بار دوم عمومی شود؟
صنعت فناوری با بازاری فشرده و بسیار رقابتی برای استعدادها (سرمایه انسانی) سروکار دارد. کارفرمایان بیش از هر زمان دیگری تحت فشار هستند تا سرمایه انسانی و استعدادی خود را حفظ کنند. در این شرایط، چرا کارمندان در توییتر باید بمانند و چرا از جای دیگری به آنجا بروند؟ ایلان ماسک چه مزایای رقابتی را برای آنان در نظر میگیرد؟
از سوی دیگر تغییرات ساختاری بیتردید منجر به تعدیل نیرو میشود. ایلان ماسک چه کسانی را حفظ خواهد کرد و تیم جدید خود را چگونه خواهد چید؟
نکته قابل تأمل بعدی اینکه ایلان ماسک بر اساس انتقادات تند و تیز قبلی خود نسبت به توییتر، شیوههای تعدیل محتوا را حذف کند و نظارتها را کاهش دهد، خواه ناخواه، بسیاری از کارمندان توییتر ناگهان برای این شبکه اجتماعی بیربط تلقی می شوند. آیا ارتش ماسک به نیروی کار توییتر تبدیل می شود؟
سرمایه گذاران تسلا چه وضعیتی پیدا خواهد کرد؟
تسلا مهمترین شرکت تحت مدیریت ایلان ماسک است که از ثروتمندترین مرد جهان جدا نیست. کم و زیاد شدن تمرکز ایلان ماسک نسبت به تسلا را میتوان برابر با کم و زیاد شدن قدرت تسلا معنا کرد. به این معنا که تحلیلگران میگویند با توجه به حواس پرتیهای زیاد ایلان ماسک که تا به حال نمونههای کمی هم نداشته اگر به اصطلاح روی تسلا یک تریلیون دلار شرط بندی می کنید احتمالا روی ایلان ماسک سرمایه گذاری کرده اید و به جادوهایش اعتقاد دارید.
بر همین اساس است که از زمان خبری شدن مالکیت توییتر توسط ایلان ماسک در روز دوشنبه، سهام تسلا کاهش یافت و از زمان پیشنهاد ماسک در 14 آوریل نیز شاهد کاهش 2.3 درصدی سهام این ابرشرکت بودیم. نزدک کامپوزیت نیز وضعیت بدتری دارد و شاهد سقوط سهام بیشتری بوده است.